Rodzaje blatów kuchennych

Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię bez blatu kuchennego – to podstawowe wyposażenie tej części mieszkania. Jednak jego wybór wcale nie jest taki prosty. Ostateczna decyzja powinna uwzględniać ogólny charakter wnętrza, przeznaczenie blatu, częstotliwość i sposób użytkowania czy bardzo prozaiczne możliwości finansowe. Na szczęście wybór dostępnych modeli jest tak duży, iż każdy – nawet najbardziej wybredny – właściciel mieszkania lub domu znajdzie coś na miarę własnych gustów i potrzeb. Jakie są rodzaje blatów kuchennych? Oto jeden z podstawowych podziałów.

Blaty o wysokiej trwałości

Jednym z podstawowych kryteriów przy wyborze blatu kuchennego jest jego trwałość. Wystrój wnętrz kuchennych opartych na wytrzymałych i trwałych materiałach gwarantuje długoletnie użytkowanie. Na szczycie listy najbardziej trwałych materiałów znajduje się granit – jest wyjątkowo wytrzymały i odporny na wszelkie uszkodzenia, zabrudzenia lub wysokie temperatury. Porównywalną trwałością charakteryzuje się także marmur, który jednakże jest mniej odporny na wszelkiego rodzaju zadrapania czy zaplamienia. Dosyć wysoką trwałością odznaczają się także blaty wykonane z nowoczesnych kompozytów lub szkła. Jednak za tak wysoką jakość trzeba sporo zapłacić – blaty kamienne, szklane lub kompozytowe należą do najdroższych na rynku.

Blaty o mniejszej trwałości

Blaty o mniejszej trwałości charakteryzują się niższą odpornością i wytrzymałością. Wśród takich blatów najbardziej popularne są blaty drewniane i metalowe. Każdy z nich wyróżnia się określonymi cechami i posiada zarówno wady, jak i zalety. Blaty drewniane są mało odporne na zarysowania czy wysoką temperaturę, ale nadają pomieszczeniu ciepła i przytulności. Natomiast blaty metalowe różnią się stopniem odporności i trwałości – najtrwalsze są te wykonane z aluminium. Aranżacja wnętrz kuchennych oparta na blatach drewnianych lub metalowych jest zdecydowanie tańsza od tej opartej na blatach charakteryzujących się bardzo wysoką wytrzymałością.

Wybór konkretnych blatów kuchennych powinien być dobrze przeanalizowany i przemyślany. W tym przypadku warto kierować się nie tylko własnym gustem czy ceną, ale także jakością, trwałością i odpornością.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *